Entrevista con Sr. Juan Oliver, antiguo arquitecto técnico municipal de Vandellos y L’Hospitalet de L’Infant.

Bon dia senyor Oliver

Vostè ha estat propietari d’una casa a Les Planes del Rei, a la Comarca del Baix Camp, província de Tarragona. Les Planes del Rei és una urbanització que pertany al terme municipal de Pratdip. A més, vostè va ser arquitecte tècnic de l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant. Per tant, ha estat testimoni de la situació catastròfica de salubritat i ecològica en la qual es troba immersa la referida Urbanització, situació agreujada des que es va paralitzar la depuradora existent a Les Planes del Rei, única a tot el municipi de Pratdip, i en la que aboquen les seves aigües residuals 428 habitatges.

Hem de recordar que si hi ha l’esmentada estació depuradora en aquest municipi és gràcies als propietaris d’aquesta urbanització, que, l’any 1977 van finançar de forma integral aquestes obres per al sanejament de la urbanització, i al seu únic càrrec, sense cap tipus de ajuda, ni de l’Estat espanyol, ni de l’Ajuntament.

Actualment, la depuradora és propietat de l’Ajuntament de Pratdip, ja que, per decisió judicial, tots els equipaments dels serveis públics i urbanístics van passar a ser municipals. És a dir: tot tipus d’instal·lacions, vies d’accessos, enllumenats, així com les xarxes de sanejament que aboquen les seves aigües a la depuradora.

Pratdip, Planes del Rei, Depuradora

Així mateix, per decisió judicial l’ECU (Entitat Urbanística Col·laboradora), òrgan creat per l’Ajuntament de Pratdip, ha estat dissolta. L’alcalde de la població, Sr. Joan Maria Rovira Vernet, ha decidit incomplir les seves obligacions municipals respecte al funcionament de tots els serveis i de les instal·lacions dels que l’Ajuntament és propietari i responsable, preferint deixar-ho tot paralitzat i abandonant la depuradora, i l’enllumenat públic, que ha passat d’estar en perfecte funcionament a estar totalment eliminat.

– BSI Management Systems (Organisme de certificació especialitzat en les normes ISO) certifica en Comaigua que la depuradora és conforme i en perfecte estat de funcionament el 2 de maig de 2017. Aquesta certificació serà vàlida fins al 2 de maig de 2020.

Vandellos, L’Hospitalet de l’Infant, riu de Llastres

Les conseqüències no s’han fet esperar. Això ha generat olors pestilents, vapors insalubres, un augment de la població de rates en tota la Urbanització, i, el més greu, una catàstrofe ecològica, ja que la canalització de sortida de la depuradora va a parar al barranc del riu Llastres, a una distància relativament curta del punt on es troben els pous municipals de subministrament d’aigua potable per a la localitat de l’Hospitalet de l’Infant, municipi veí de Vandellòs, i també per a Miami Platja, pertanyent al municipi de Mont-Roig del Camp.

Avança Pratdip, Óscar Serrano

Els alcaldes d’aquestes poblacions han estat degudament informats de la situació a través de l’Associació de Propietaris SOSPLANAS, així com pels un regidor municipals del Partit Avança Pratdip (AVP), Sr. Óscar Serrano (Correo).

El Tribunal Europeu ha estat també informat a través de dos habitants de la Urbanització (Correo).

Què fan els poders públics? Recordem que Espanya ha estat condemnada pel Tribunal Europeu (Sentència de Tribunal Europeu).

Share This